اگر شما نیز در بازار توکن های غیرقابل تعویض فعال باشید بدون شک این سوال برایتان مطرح شده است که NFT یا دیفای و کدام بر دیگری برتری دارد؟ در این مقاله ما قصد داریم به سوال NFT یا دیفای بپردازیم. همانطور که می دانید حوزه کرپیتوکارنسی روز به روز درحال پیشترفت و گسترش است و سرمایه گذارانی که در این عرصه فعالیت می کنند علاوه بر این که رمزارزهایی مانند بیت کوین، اتریوم و دیگر ارزهای دیجیتال را نگهداری می کنند، گزینه های مختلفی نیز برای سرمایه گذاری دارند. بدون تردید شما نیز تاکنون نام صندوق های قابل معامله در مبادلات رمزنگاری ETF را شنیده اید و با آن آشنا هستید.
بسیاری از سرمایه گذاران در تلاش هستند تا فرصت های منحصربه فرد را در دو حوزه روبه رشد بازار ارزهای دیجیتال بیابند و از آن کسب سود کنند. دو حوزه بسیار پرطرفدار یعنی توکن های غیرمثلی یا NFT ها و در عین حال امور مالی غیرمتمرکز یا دیفای همواره پیشنهاد های بسیار خاصی را به سرمایه گذاران ارائه می دهند تا این افراد بتوانند سود خوبی به دست آورند. این حوزه همواره به عنوان بزرگترین گرایش های سرمایه گذاری در فناوری بلاک چین و ارزهای رمزنگاری شده معرفی می شوند اما ممکن است کاربران همواره بر سر دوراهی قرار گیرند که NFT یا دیفای؟ کدام یک از این دو حوزه برای کسب سود مناسب است؟ در این مقاله ما هر یک از این بازارها را برای شما بررسی می کنیم و مزایا و معایب آن را برای شما شرح خواهیم داد همراه ما بمانید.
NFT چیست؟
در سوال NFT یا دیفای در این بخش قصد داریم به بررسی NFT یا همان توکن های غیرقابل تعویض بپردازیم تا شما بتوانید با یک دید کاملا وسیع تصمیم بگیرید که کدام یک از این دو بازار برای سرمایه گذاری مناسب است و سود خوبی برای شما به ارمغان می آورد. ان اف تی یک نوع توکن است که نمی توان به هیچ عنوان آن را تعویض نمود، این توکن بر روی شبکه بلاک چین اتریوم قرار دارد. بهتر است بدانید که تمام مشخصات مالک یک توکن nft بر روی شبکه بلاک چین ثبت می شود و تمام سیستم هایی که به شبکه بلاک چین متصل هستند این توانایی را دارند که به اطلاعات گفته شده دسترسی داشته باشند.
همچنین ضروری است بدانید که هیچ فرد و یا سازمانی نمی تواند اطلاعات ثبت شده در بلاک چین را تغییر دهد و یا آن را دستکاری نماید، پس می توان اینگونه نتیجه گرفت که توکن های غیرمثلی سیستم هایی بسیار خاص هستند و به دلیل بهره گیری از شبکه بلاک چین از امنیت بسیار بالایی برای تراکنش های انجام شده برخوردار هستند.
این توکن ها از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار هستند و همین امر سبب شده است که در صنایع مختلفی مانند گیمینگ و کلکسیون دیجیتال مورد استفاده قرار گیرند. ناگفته نماند که توکن های غیرمثلی با استفاده از استاندارد ERC-20 بر بستر شبکه اتریوم ایجاد شده اند.
بررسی مزایای NFT
- کمیاب بودن را می توان به عنوان اولین مزیت توکن های ان اف تی معرفی نمود، افرادی که این توکن ها را توسعه می دهند می توانند تعداد نامحدودی از این توکن ها را بسازند اما تمایل دارند که این توکن ها همواره نادر بماند.
- عدم تقسیم شدن این توکن ها دومین مزیت NFT ها به شمار می رود، گرچه این مورد را نمی توان به عنوان قانون محسوب کرد اما تعداد زیادی از توکن های مثلی به بخش های کوچکتر تقسیم نمی شوند و دارندگان مکلف هستند که تمام توکن را معامله نمایند.
- قابلیت انتقال یکی دیگر از مهم ترین مزایای NFT است، این توکن ها را نمی توان در بازار معامله کرد اما این مورد به هیچ عنوان نتوانسته از منحصربه فرد بودن توکن های ان اف تی بکاهد.
- اصالت نیز از مزایای ان اف تی محسوب می شود، این توکن ها مبتنی بر شبکه بلاک چین هستند و از اصالت بسیار زیادی برخوردار هستند.
- غیرقابل تعویض بودن نیز از مزایای توکن های nft است، این توکن ها بر خلاف ارزهای دیجیتال همانند بیت کوین، اتریوم و تتر قابل تعویض نیستند و همین امر موجب شده است که بسیار منحصربه فرد دیده شوند.
- شفافیت، توکن های ان اف تی در یک زنجیره منحصربه فرد و غیرقابل تغییر ذخیره می شوند و همین امر سبب می شود که کاربران بتوانند به یک توکن غیرمثلی منحصربه فرد اعتماد کنند و صحت و درستی آن را تایید نمایند.
- مالکیت نیز از مزایای توکن ان اف تی است، فردی که ان اف تی را ایجاد کرده است کلید خصوصی حساب را نگهداری می کند و می تواند ان ان تی را به هر حسابی که می خواهد منتقل نماید.
- قابلیت همکاری آخرین مزیت توکن های غیرقابل تعویض است، توکن های NFT را می توان در DLT های متفاوت معامله کرد، فروخت و یا مبادله نمود.
معایب توکن NFT
- سرعت کم در کنار امنیت بسیار بالای این توکن ها را می توان از مهم ترین معایب آن محسوب کرد. این مبحث که توکن های غیرقابل تعویض دارای امنیت بسیار بالایی هستند نمی تواند به هیچ عنوان سرعت کم این توکن ها را جبران کند، البته برای افزایش سرعت این توکن ها نرم افزار خاصی مورد استفاده قرار می گیرد اما این نرم افزار بسیار گران است و هم این که کار با آن نیز بسیار دشوار است.
- از دیگر معایب توکن های غیرقابل تعویض می توان به عدم پشتیبانی قابل قبول اشاره کرد.
- بر روی این بازار یک فضای پولشویی بسیار بزرگ حاکم است، هیچ سقف قیمت گذاری و ارزش گذاری در این حوزه وجود ندارد و این توکن ها فقط با قیمت هایی که از سوی خریدار پیشنهاد می شود به فروش می رسد.
دیفای چیست؟
در این بخش از مقاله نیز دیفای را برایتان شرح خواهیم داد، دیفای را می توان به عنوان یک منابع مالی غیرمتمرکز بر روی شبکه بلاک چین معرفی نمود ولی این یک تعریف کوتاه و خلاصه است. اگر بخواهیم مفهوم دیفای را به صورت مفصل تعریف کنیم باید بگوییم که دیفای DeFi در حقیقت همانند جنبشی است که با هدف تشکیل یک اکوسیستم خدمات مالی منبع باز به وجود آمده است که نظارت در آن وجود نداشته و دسترسی نیز به آن هموار باشد. کاربران در دیفای این توانایی را دارا هستند که تمام دارایی خود را کنترل و نظارت کنند و با بهره گیری از پلتفرم های متمرکز به شکل همتا به همتا با اکوسیستم خود در ارتباط باشند.
از مهم ترین مزیت دیفای می توان به این مورد اشاره کرد که کاربران می توانند به تمام خدمات مالی دسترسی داشته باشند. دیفای برای کاربرانی بسیار مطلوب است که همواره از سیستم مالی خود ناراضی هستند، البته چارچوب ماژولار را نباید فراموش کرد که بر روی دیفای ساخته می شود، این مورد نیز از مزایای بارز دیفای به شمار می رود.
برای کسب اطلاعاتی در زمینه آموزش NFT بر روی لینک کلیک کنید.
برسی کاربردهای شبکه دیفای
در پاسخ به سوال NFT یا دیفای؟ بهتر است با کاربرد دیفای نیز آشنا شوید، در قسمت زیر برخی از کاربردهای دیفای را برای شما بیان می کنیم.
اولین کاربرد دیفای راه حل های پرداخت است: شبکه دیفای دارای توکن هایی مانند LUNA، AVAX، UNI، XTZ است که این توکن ها امروزه به عنوان روش های پرداخت در بازی های آنلاین از سوی کاربران پذیرفته می شود. این توکن ها به کاربران این توانایی را می بخشند که محصولات و خدمات را در سراسر جهان مبادله نمایند.
استقراض و وام P2P یکی دیگر از کاربردهای دیفای است، اکوسیستم های دیفای که Compound و PoolTogether نام دارند به کاربران این امکان را می بخشند که بدون اینکه شخص ثالثی یا رسانه ای دخالت کند، دارایی های دیجیتال را قرض بگیرند و به آن ها قرض دهند.
سومین کاربرد دیفای بازی و ورزش های الکترونیکی است، شبکه دیفای به افرادی که بازی های دیجیتالی را توسعه می دهند این توانایی را می بخشد که مدل های تشویقی و پاداش های خود را از سکه های دیفای الگوبرداری کنند.
استیبل کوین ها آخرین کاربرد دیفای است، استیبل کوین ها در حقیقت ارزهای دیجیتالی هستند که برای اینکه با نوسانات ارزهای دیجیتال مقابله کنند به یک دارایی و یا اینکه سبد دارایی پایدار همانند فیات و طلا متصل می شوند.
معرفی مزایای دیفای
در قسمت زیر برخی از مهم ترین مزایای شبکه دیفای را برایتان شرح خواهیم داد.
- اولین مزیت دیفای این است که فاقد واسطه است، دیفای نقش واسطه را حذف کرده است و کاربرانی که در محیط دیفای فعالیت می کنند این توانایی را دارند که به صورت کامل بر روی دارایی های خود نظارت و مدیریت داشته باشند. این نظارت موجب می شود که هزینه های مربوط به تهیه و استفاده از خدمات به شکل قابل توجهی کاهش یابد.
- بهتر است بدانید تمام خدمات مالی شبکه دیفای بر روی شبکه بلاک چین قرار گرفته است. در نتیجه داده ها بر روی نودهای بیشماری پخش شده و احتمال خاموش شدن سرویس را افزایش می دهد.
- شبکه دیفای دارای راه اندازی بسیار آسان است، سیستم راه اندازی دیفای به دلیل این که می توان چارچوبش را از قبل ایجاد کرد بسیار آسان است.
- کاربران می توانند بدون هیچ مانعی به دیفای دسترسی داشته باشند.
- کاهش هزینه ها نیز یکی دیگر از مزایای دیفای است، شبکه دیفای توانسته به طرز چشمگیری هزینه ها را کاهش دهد و افراد کم درآمد نیز بتوانند در این شبکه فعالیت نمایند، همین امر یکی از مهم ترین دلایل محبوبیت دیفای به شمار می رود.
- به دلیل این که شبکه دیفای از یک نوع دسترسی باز و بدون مجوز تبعیت می کند، موجب شده است که کاربران بتوانند به وسیله اتصال به اینترنت و کیف پول به راه حل های دیفای دسترسی داشته باشند.
- قابل برنامه ریزی بودن شبکه دیفای از دیگر مزایای دیفای به شمار می رود.
شرح معایب دیفای
- عملکرد ضعیف شبکه دیفای اولین معایب دیفای به شمار می رود، به دلیل این که شبکه بلاک چین بسیار کند است، تمام پلتفرم هایی که بر روی این شبکه به وجود آمده اند نیز کند هستند؛ بنابراین افرادی که شبکه دیفای را توسعه می دهند باید این عملکرد ضعیف بلاک چین را در نظر گرفته و محصولات خود را طبق این محدودیت ها بهینه سازند.
- ریسک اشتباهات کاربران نیز از معایب دیفای شناخته می شود، این مورد را می توان یکی از مهم ترین معایب دیفای معرفی نمود زیرا تمام مسئولیت های شبکه دیفای به کاربرانی که از آن استفاده می کنند منتقل می شود.
- کاربران تجربه بدی از استفاده از برنامه های دیفای دارند زیرا استفاده از شبکه دیفای نیازمند تلاش های بسیار زیاد از سوی کاربران است؛ با وجود این مورد، توسعه دهندگان دیفای باید همواره مزایایی را در این شبکه ایجاد کنند که کاربران علاقه مند شوند که سیستم سنتی را با سیستم دیفای جایگزین نمایند تا در انتها شبکه دیفای به یک سیستم مالی جهانی تبدیل شود.
- اکوسیستم دیفای داری نظم نیست، نداشتن سیستم به دور از نظم به عنوان آخرین معایب شبکه دیفای معرفی می شود.
NFT یا دیفای؟
حال که به انتهای مقاله رسیدیم و شما عزیزان به صورت کامل به NFT و شبکه دیفای آشنا شدید قصد داریم به موضوع اصلی این مقاله یعنی NFT یا دیفای؟ بپردازیم. اگر تصمیم دارید که فراتر از نگهداری ارزهای دیجیتال سرمایه گذاری کنید NFT و DeFi می توانند برای شما بسیار تاثیرگذار باشند. توکن های غیرقابل تعویض در حقیقت واحدی از داده ها هستند که بر روی شبکه بلاک چین ذخیره شده و به هیچ عنوان قابل تغییر نیستند. دیفای نیز به عنوان ابزارهای مالی معرفی می شود که هیچ تکیه ای بر صرافی ها و یا بانک ها ندارند؛ هدف توکن های غیرقابل تعویض این است که خدمات ارزش افزوده به کاربران ارائه کنند. آنها به توکنیزه دارایی ها کمک می کنند، این توکن ها می توانند ارزش های منحصربه فرد خاصی را ذخیره نمایند، این درحالی است که دیفای می تواند بستری برای تراکنش ها و خدمات مالی ایجاد کند و می تواند چندین فرآیند و تراکنش را همزمان انجام دهد.
هنگامی که به مقایسه NFT و دیفای می پردازید و سعی می کنید یکی از این دو مورد را برای سرمایه گذاری انتخاب کنید پیشنهاد ما به شما این است که یک عامل کلیدی یعنی افق سرمایه گذاری خود را در نظر بگیرید. بهتر است بدانید که سرمایه گذارانی که جنبه های توکن های غیرقابل تعویض و دیفای را می پسندند، می توانند بهترین های این دو شبکه را با یک دیگر ترکیب نمایند، همچنین سهامداری توکن های غیرمثلی مختص به افرادی است که nft جمع آوری کرده و با قفل دارایی های خود در پلتفرم های دیفای با هدف دریافت پاداش، درآمد غیرفعالی به دست می آورند. برای نمونه بسیاری از اپلیکشن های بازی به توکن های غیرقابل تعویض این توانایی را می بخشند که تا به عنوان توکن های ابزاری مورد استفاده قرار گیرند. مالکان نیز در مقابل می توانند توکن های غیرقابل تعویض خود را به اشتراک گذاشته و از این طریق شخصیت بازی خود را تقویت نمایند و در عین حال جوایز نفیسی نیز دریافت کنند.
کلام آخر
ما در این مقاله به بررسی کامل NFT و دیفای پرداختیم و تلاش کردیم تفاوت های این دو را برای شما بازگو کنیم تا بتوانید بهترین تصمیم را برای سرمایه گذاری در هر یک از این دو مورد اتخاذ کنید. همانطور که در قسمت های بالا گفتیم NFT و دیفای دو گرایش متفاوت در بازار ارزهای دیجیتال و حوزه بلاک چین هستند که می توانید با مطالعه این مقاله و مقایسه معایب و مزایای هر کدام به سرمایه گذاری و کسب سود بپردازید. دانستیم که ماهیت دیفای یک سیستم مالی غیرمتمرکز است اما در مقابل توکن های غیرقابل تعویض نیز همواره به عنوان نوعی دارایی های مالی معرفی می شوند، شبکه دیفای یک ابزار برای هموار کردن تراکنش های مالی غیرمتمرکز در شبکه بلاک چین است، و هیچ تاثیری بر روی ارزش بازار ندارد.